A házi lángos óriási előnye, hogy nem kell eldöntened, hogy milyen feltétet kérsz rá, hiszen akár falatonként variálhatod a sima fokhagymás, a sajtos-tejfölös vagy a bármilyen, kedvedre való kencét.
Ha egészen kicsi lángosokat készítesz, akkor azok tökéletesek leves vagy valamilyen bográcsos étel mellé is köretnek.
Lángos
Hozzávalók:
60 dkg liszt/ flour
3 evőkanálnyi olaj/3 Tbs oil- 2,5 dkg friss élesztő/ 2.5 dkg yeast
- 2,5 dl víz/2.5 dl water
- 2 dl tej/ 2 dl milk
- 2 csapott evőkanálnyi cukor/2 tsp sugar
- só/ slat
Elkészítés ideje:
110 perc/ let dough rise 110 minutesElkészítés menete:
A tejet langyosítsd meg, és keverd el benne a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel - erre a legjobb az 50 fokra melegített sütő, itt 10-15 perc alatt biztosan felfut. A lisztet mérd ki egy tálba, add hozzá az ízlésednek megfelelő mennyiségű sót, majd a felfutott keveréket és az olajat. Kezdd el összegyúrni, és adagold hozzá folyamatosan a vizet. Ha már kellőképp lágy - könnyen formálható, laza - tésztát kaptál, ami elengedi a tál falát, akkor ne adj hozzá többet.Fedd le a masszát egy laza szövésű konyharuhával, és tedd félre kelni körülbelül 40 percre. Ha ez letelt, formálj a tésztából gombócokat - 10-15 darabot, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb lángosokat szeretnél majd ,- és újabb fél óráig hagyd őket kelni.
Miután ez is letelt, forrósíts olajat - annyit, hogy bőven elférjen benne a lángos - egy nagyobb serpenyőben, és süsd ki a tésztát.
No comments:
Post a Comment