Wednesday, July 26, 2017

Making Langos/Elephant Ears

Today, I am making 'Langos' which is a form of the recipie Elephant Ears. Us, Hungarians serve it with sourcream and grated cheese, and lots of garlic, some salt. If you no longer wish to kneed dough, you can buy the frozen bread dough, and let thaw, cut in 4 per loaf, let rise, kneed slightly and strech before putting it in hot oil to cook.
A házi lángos óriási előnye, hogy nem kell eldöntened, hogy milyen feltétet kérsz rá, hiszen akár falatonként variálhatod a sima fokhagymás, a sajtos-tejfölös vagy a bármilyen, kedvedre való kencét.

Ha egészen kicsi lángosokat készítesz, akkor azok tökéletesek leves vagy valamilyen bográcsos étel mellé is köretnek.

Lángos

Hozzávalók:

60 dkg liszt/ flour

3 evőkanálnyi olaj/3 Tbs oil
  • 2,5 dkg friss élesztő/ 2.5 dkg yeast
  • 2,5 dl víz/2.5 dl water
  • 2 dl tej/ 2 dl milk
  • 2 csapott evőkanálnyi cukor/2 tsp sugar
  • só/ slat

Elkészítés ideje:

110 perc/ let dough rise 110 minutes

Elkészítés menete:

A tejet langyosítsd meg, és keverd el benne a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel - erre a legjobb az 50 fokra melegített sütő, itt 10-15 perc alatt biztosan felfut. A lisztet mérd ki egy tálba, add hozzá az ízlésednek megfelelő mennyiségű sót, majd a felfutott keveréket és az olajat. Kezdd el összegyúrni, és adagold hozzá folyamatosan a vizet. Ha már kellőképp lágy - könnyen formálható, laza - tésztát kaptál, ami elengedi a tál falát, akkor ne adj hozzá többet.
Fedd le a masszát egy laza szövésű konyharuhával, és tedd félre kelni körülbelül 40 percre. Ha ez letelt, formálj a tésztából gombócokat - 10-15 darabot, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb lángosokat szeretnél majd ,- és újabb fél óráig hagyd őket kelni.
Miután ez is letelt, forrósíts olajat - annyit, hogy bőven elférjen benne a lángos - egy nagyobb serpenyőben, és süsd ki a tésztát.

Mindenütt jó, de a legjobb otthon/ good everywhere but best to eat at home

A régi mondás az ételekre is igaz, sok helyen ehetsz finomat, de az otthon készült finomságoknál nincs jobb

No comments:

Post a Comment